Stress, overspannen of burn-out? Durf je gevoel in te duiken!

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 14:59
massagetherapie Apeldoorn voor tuina massage acupunctuur cranio sacraal

“Tip 11: Vermijd tijdelijk zoveel mogelijk de contacten die je stress bezorgen.” lees ik op een site van een coach op het gebied van stress, overbelasting en burn-out. Tja, daar vind ik wat van, van dat soort tips. Je hebt er eigenlijk helemaal niets aan.

Het is een soort van open deur. Dit kunnen mensen met stress zelf ook wel bedenken. En het gaat daarmee voorbij aan wat het zo lastig maakt om de tip dan ook daadwerkelijk uit te voeren, namelijk je gevoel dat je die contacten niet KUNT vermijden. Er zit een gevoel, een emotie, een gedachte in de weg die het loslaten of het vermijden van die contacten onmogelijk maakt.

Het klinkt zo logisch: vermijd die stressvolle contacten en je stress vermindert. Appeltje-eitje, toch? En vervolgens lukt dat vermijden niet, door die in de weg zittende gevoelens, emoties, gedachtes. Met als gevolg: frustratie, nog meer stress, boos op jezelf of de ander. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van zo’n tip?!

De oplossing? Je gevoel in. Is dat leuk? Nee, zeker niet. Sterker nog: dat doet vaak pijn. Je hebt immers niet voor niets stress in dat contact/die relatie. Maar o wat kan het waardevol zijn om op zoek te gaan naar waar die pijn vandaan komt. Om met empathie naar je eigen gedrag en gevoelens te leren kijken. Om te leren voelen wat wel en wat niet bij jou past in die relatie. Stil te staan bij wat er voor jou speelt in zo’n stressvol contact en van daaruit te leren bewegen naar ander gedrag. Vaardigheden te oefenen, die het contact anders maken. Dat kan betekenen dat je afscheid durft te nemen van zo’n contact. Het kan ook betekenen dat je je grenzen aan durft te geven of je gevoelens durft te uiten. Waardoor een stressvol contact wellicht verandert in een waardevol contact.

Dat gaat niet van de ene op de andere dag, dat is een proces. En zo’n proces vraagt moed, geduld, doorzettingsvermogen en iemand die je hierin steunt. Moeilijk? ja. Mogelijk? Zeker!

Heb jij last van stress en ‘tips’ gekregen, waar je niet mee uit de voeten kunt? Wil je leren je gevoel in te gaan, waardoor je bij de bron komt van waar die stress vandaan komt? Vaardigheden leren door je gevoel te laten spreken? En daarmee flink wat levenskracht terug te vinden?

Graag ben ik die partner die je hierin begeleid. Ik bied sessies met een combinatie van massage-therapie, acupunctuur, cranio sacraal therapie en coaching, waardoor het contact met je lijf en je gevoel verbetert. Wil je erachter komen of we een match zijn om een proces in te gaan? Plan een gratis kennismaking in mijn praktijk in Apeldoorn. Even bellen voor meer informatie kan ook. Ik kijk er naar uit om je te leren kennen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.