Nieuws

Januari 2024

Even puzzelen

Vandaag heb ik onverwacht een uurtje ‘over’. Ik wilde gaan studeren, maar het ontbrak me aan rust. Dus ik ben even gaan puzzelen! Zo leuk en leerzaam!

Voor de opleiding cranio sacraal therapie moeten we leren hoe ons hoofd in elkaar zit. De botten van het hoofd, dan wel te verstaan. Wist je dat onze schedel wel uit 22 botdelen bestaat?

In mijn praktijk heb ik een plastic ‘modelhoofd’ staan, heel handig om klanten iets uit te leggen. Vandaag heb ik hem helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar gepuzzeld. Als al die losse stukjes op de tafel liggen is het toch weer even zoeken, hoe zat het ook al weer? Maar het is gelukt en best vlot (al zeg ik het zelf).

De eerste keer dat ik dat deed ging het iets minder vlot. Dat was ook eigenlijk onbedoeld. Toen ik de schedel kreeg en de doos open maakte, zat daar met koeienletters een waarschuwing bij: Let op: haal pas uit elkaar als je de in-elkaar-zet-instructie gelezen hebt.
En wat deed ik toen? Ik legde hem op een oneffen tafel, waar hij vanaf rolde en je raadt het al: de schedel lag in vele stukjes op de grond. En natuurlijk had ik toen de instructie nog niet gelezen. Duurde effe voor hij toen weer in elkaar zat…..

Maar al doende leert men en nu zet ik hem gelukkig een heel stuk sneller weer in elkaar. Alle schedelnaden sluiten weer naadloos op elkaar aan, zoals dat in jouw eigen hoofd ook zo hoort te zijn.

Zit er ergens teveel spanning, bijvoorbeeld door een valpartij, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Hoofdpijn, nekklachten, duizeligheid, tinnitus, om maar een paar voorbeelden te noemen. Zelfs je hormoonhuishouding kan er last van hebben. Met de zachte technieken uit de cranio sacraal therapie kun je weer evenwicht en balans terug brengen in het systeem.

Wil je weten of dit ook iets voor jou kan betekenen? Ik vertel je er graag meer over.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees meer »

Een gezond en fijn 2024 gewenst!

De kop is eraf, de eerste dagen van 2024 liggen alweer achter ons. Ik hoop dat iedereen veilig en gezond het nieuwe jaar in gestapt is.

 

Mocht je een helpende hand nodig hebben op het gebied van gezondheid: ik heet je graag welkom in mijn praktijk (te Apeldoorn).

Om het wat aantrekkelijker te maken om de stap daadwerkelijk te zetten: momenteel bied ik een actie tarief van € 85,- voor een behandeling van een uur.

 

Maak je afspraak via: https://levenskrachtmassage.clientomgeving.nl/afspraak-maken?t=TBL1Wr9j

 

Wil je eerst overleggen of Levenskracht massage-therapie iets voor je is? Plan dan een gratis telefonische afspraak via: https://levenskrachtmassage.clientomgeving.nl/afspraak-maken?t=HhQuo82h

 

Ik hoop je snel te kunnen begroeten!

Lees meer »
December 2023

Fijne feestdagen!

Ik piep er even tussenuit voor de feestdagen: de praktijk is gesloten van vrijdag 22 december tot en met dinsdag 2 januari. Ik wens je fijne Kerstdagen en een mooi en gezond 2024!

Lees meer »
November 2023

Loslaten

Daar zitten we, met zijn drieën. Een wonderschoon, open, kwetsbaar, intiem moment. De liefde hangt voelbaar in de kamer. Ze houden elkaars handen vast, we houden elkaar vast, zo rondom dat bed in de huiskamer. Hij zegt dat hij er klaar voor is, niet meer bang voor het sterven dat komen gaat. Dat raakt zijn partner. Het voelt bijna of ik teveel ben, en toch ben ik er deel van, in dit slotstuk van de massage die ik hem zojuist gegeven heb. Wat een voorrecht.

 

Twee dagen ervoor is dat nog anders. Hij weet niet hoe dit leven los te laten, hij geniet er zo van. Hij heeft angst voor wat er ‘hierna’ is. Zijn gedachten zijn zo druk. Een goede vriendin, die klant in mijn praktijk is, vraagt me of ik kan komen om even ‘lief te aaien’. Een uur ben ik met hem samen, vreemden voor elkaar, en we maken echt contact. We maken contact door over het einde en wat daarna dan te spreken, filosoferend bijna. We maken fysiek contact, met heel zachte aanraking. Hij kan daardoor weer echt in verbinding komen met zijn lijf, zijn o zo zieke lijf. En daardoor naast de pijn ook het fijne gevoel weer ervaren echt met zichzelf in contact te zijn.

Er valt een rust over hem heen. Het hoofd, de gedachten worden rustig. Met kleine schokjes ontlaadt er spanning uit het lichaam. Dat is loslaten. Het voelt als in een warm bad stappen. Accepteren en vertrouwen dat je aankunt wat er op je pad komt. Vertrouwen dat de mensen die je achterlaat het enorme verlies kunnen dragen. Vertrouwen dat er verbinding is en blijft. Die massage was de hemel, zo beschrijft hij het later.

 

Een derde keer mag ik nog komen masseren. Ik merk in de aanraking dat hij aan het terug trekken is. Niet lang daarna is hij heen gegaan, omringd met mensen die van hem houden.

 

Dat ik van dit afscheidsproces onderdeel mocht uitmaken raakt mij nog steeds. En hoewel het inmiddels alweer even geleden is, kan ik wat er gebeurde bijna niet in woorden vatten. Woorden, hoe krachtig soms ook, schieten dikwijls te kort. Echt contact ervaren, kunnen zijn met wat er is, dat is met geen pen te beschrijven, dat voel je.

 

Ben jij of ken jij iemand die in de laatste fase van het leven zit en daarbij ondersteuning kan gebruiken? Of wil je ook (weer) ervaren hoe het is om echt in contact te komen met jezelf, met alles wat er is in je leven? Ik nodig je uit om contact op te nemen. Je bent welkom in mijn praktijk in Apeldoorn, indien nodig kom ik op locatie (Apeldoorn en omgeving).

Lees meer »
Oktober 2023

Gezocht: mensen voor proefbehandelingen

Je kunnen uiten, kunnen zeggen wat er speelt voor je, woorden kunnen geven aan je grenzen: het is zo’n belangrijke vaardigheid. Er zitten ontzettend veel spieren in je hals, kaak en mond gebied, die dat fysiek mogelijk maken. Wist je dat als er spanning op deze spieren zit, het een stuk lastiger is om je te kunnen uitspreken? En dat als je ontspanning kunt brengen in dit deel van je lichaam, dat dat gemakkelijker wordt?

Binnen de cranio sacraal therapie is er een manier om ontspanning in dit gebied op een hele zachte, vriendelijke manier te laten ontstaan. Dit wordt ‘avenue of expression’ genoemd.

Over enkele maanden doe ik examen voor het eerste jaar van de opleiding cranio sacraal therapie bij Upledger. Onderdeel van het examen is het kunnen aantonen dat ik ‘avenue of expression’ in de vingers heb. Daarom ben ik op zoek naar mensen bij wie ik dit mag oefenen en verfijnen.

Ben jij iemand die:

  • vaak last heeft van een kriebelhoest?
  • of een heel gevoelige of schorre stem heeft?
  • of vaak een heel droge mond heeft of die heel vaak moet slikken?
  • of bij emotionele spanningen een brok in je keel voelt?
  • of lang een beugel heeft gehad?
  • of je kaken klemt, of knarst, als je gespannen bent of snachts?

Dan wil ik je graag het volgende aanbod doen:

  • 2 a 3 proefbehandelingen van circa 1 uur
  • in mijn praktijk op Jean Monnetpark 19 te Apeldoorn
  • dag en tijdstip samen af te stemmen
  • tegen een bijdrage van € 30,- per keer

Heb je interesse, dan hoor ik dat graag! Stuur me een whatsapp bericht of bel me, dan kunnen we de details doornemen en kan ik eventuele vragen beantwoorden. Ik hoop van je te horen!

(Ps: stuur deze informatie gerust door als je iemand anders weet die misschien geïnteresseerd is)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees meer »

Pap, ik mis je

Het is oktober. Niet mijn favoriete maand. In 1996 verloor ik op de laatste dag van oktober mijn lieve pap. Op 48 jarige leeftijd, na anderhalf jaar ziekte. Ieder jaar weer moet ik mezelf oktober doorworstelen. Niet dat ik iedere dag moet huilen hoor. Maar de melancholie komt als vanzelf. Het laagje ‘verlies’ wat ik proef. De herfstkleuren en paddenstoelen, waar hij altijd zo van genoot. Het vooruitzicht van de donkere wintermaanden. Zwaarte, somberheid, neerslachtigheid, mijn oktobermaand zit er vol mee.

 

Mijn pap was een kanjer. Ik zie, ik voel hoeveel ik van hem geleerd heb. Hij heeft als vader, als persoon, als ondernemer veel invloed op mijn leven. Maar ook zijn overlijden. Het besef, dat onze tijd hier op aarde soms maar kort is. Dat je van iedere dag mag genieten. Maar het gemis doet pijn, ook nu nog. Ik zou er heel wat voor over hebben om nog eens een dag met hem op te trekken, te vragen hoe hij tegen zaken aankijkt, te kunnen zeggen dat ik van hem hou.

 

Ik was 23 toen hij overleed. Best heel jong, voor zo’n groot verlies. Te jong om te weten hoe ik om kon gaan met mijn rouwende moeder, zus en broer. Hoe ik om kon gaan met vragen of pijnlijke opmerkingen uit mijn omgeving. Zo jong dat mijn vriendenkring ook geen idee had hoe mij daarin te steunen. Maar dan ook weer zo oud dat ik dacht dat ik dat alleen moest en kon verwerken en dat ik geen hulp daarin zocht of wilde.

 

De (emotionele) gevolgen van het verliezen van een ouder op jonge leeftijd worden bijna altijd onderschat. Door de omgeving, maar vaker nog door de jongere zelf. Klachten die later in het leven ontstaan worden door de jongere bijna nooit gekoppeld aan het verliezen van de ouder. Toch zie ik in mijn praktijk (te Apeldoorn) veel mensen die op jonge leeftijd een ouder verloren zijn. En heel vaak ontdekken we samen dat er door die belangrijke gebeurtenis in hun leven een ‘copingsmechanisme’ is ontstaan dat ze later op breekt. Bijvoorbeeld heel hard werken, altijd maar bezig blijven, verantwoordelijkheid naar je toetrekken, problemen voor een ander willen oplossen. Copingsmechanismen die destijds bijzonder nuttig waren om staande te blijven, maar die nu inmiddels het probleem zijn geworden.

 

Dat was bij mij in ieder geval zeker het geval. Het heeft me jaren gekost om daarnaar te kunnen kijken en daarin mild voor mezelf te worden. Het lukt me steeds beter. En toch ontdek ik iedere oktober nog weer een nieuw stukje van mezelf, van hoe het me gevormd heeft, wat ik mag loslaten. Want een ouder loslaten, dat kan niet ineens, dat doe je ieder jaar een beetje.

 

Heb jij op jonge leeftijd een ouder verloren? En wil je onderzoeken of je overlevingsstrategieën van destijds je wellicht nu in de weg zitten? Ik nodig je van harte uit om contact met me op te nemen.

Lees meer »