nieuws

September 2021

Gewoonte/routine en uit je comfortzone!

Wat zit een lichaam toch magnifiek in elkaar. Neem nou je hersens. Honderdduizenden verbindingen tussen cellen die met elkaar communiceren. Iedere cel heeft meerdere verbindingen met andere cellen. En alles wat je doet of denkt gaat volgens een specifiek pad door die neurale paden. Als je iets vaak hetzelfde doet of denkt, dan wordt dat neurale pad steeds steviger. En andere paden kwijnen weg omdat je daar niets mee doet. Van deze eigenschap van je hersenen kun je mooi gebruik maken. Bouw een routine in voor de dingen die je graag zonder al te veel moeite doet. En vervolgens varieer je daarin, zodat het niet een te star pad wordt.

 

Af en toe eens flink uit de comfortzone activeert volledig nieuwe paden in je hersenen. Dat is vaak ontzettend spannend en dat voelt vreemd. Dat komt omdat ieder neuraal pad zo zijn gevolgen heeft voor de hormonen en neurotransmitters en dus de chemische samenstelling in je lichaam. En we zijn nu eenmaal gewend aan een bepaalde samenstelling, omdat we veel op de automatische piloot doen. En dat is de reden dat we vaak snel weer stoppen met nieuw gedrag, want als het zo ongemakkelijk en vreemd voelt, dan zal het wel niet goed zijn, toch? Nee hoor, het is gewoon even wennen. Je legt een nieuw neuraal paadje aan. Zo’n heel klein bospaadje. Naast de bestaande neurale snelwegen. Dat bospaadje verdwijnt heel snel weer, tenzij je het minimaal 30 dagen achtereen bewandelt. Dan kan het langzaam uitgroeien tot een breder pad, wat al wat comfortabeler voelt. Dus wil een je vaste gewoonte echt veranderen, moet je even volharden.

 

Kun je wat hulp gebruiken om je vaste patronen te ontdekken en niet-behulpzame gewoontes om te zetten naar patronen die je juist vooruit helpen? Neem contact met me op voor een oriënterend gesprek hoe Levenskracht massage-therapie & acupuntuur je kan helpen.

Lees meer »

Spaar je rijk!

Stel je eens voor dat je iedere dag een dubbeltje tekort komt in je financiën. Geen probleem, zou je denken, het is maar een dubbeltje. Maar na een aantal weken is het ineens een paar euro. En na een paar maanden loopt het bedrag aardig op, zodat je na een paar jaar een flinke schuld aan je broek hebt. Andersom stelt een dubbeltje winst per dag niet veel voor. Maar ook daar geldt dat je na een poosje een leuk bedrag bij elkaar verzameld hebt. En daar kun je dan weer leuke dingen mee doen.

 

Zo gaat het ook met gedachten. Een negatieve gedachte over jezelf, ach, dat kan toch niet zo’n kwaad? Het ellendige is, dat we heel vaak dezelfde (soort) gedachte hebben en dat het bij elkaar opgeteld na een poosje een negatief zelfbeeld oplevert.

 

Het kan ook anders. Stel dat je iedere dag een positieve gedachte over jezelf hebt. Eentje maar, zeg maar, dat dubbeltje winst. Een positieve gedachte, die je echt voelt over en bij jezelf. Soms is dat even wennen, we zijn vaak meer gewend aan een kritische blik. Maar iedere dag een positieve gedachte over jezelf, eentje die echt binnenkomt, dat levert na een poosje een zonniger kijk op. Zelfvertrouwen, weten dat je wat waard bent. Hoe fijn is dat?!

Lees meer »
Augustus 2021

Start de dag met een lach!

 

Moeilijk je bed uit kunnen komen…. Herken je dat? Er zijn 2 belangrijke dingen die je kunt doen om de dag goed te beginnen: 1) je energie in beweging zetten, 2) positieve emoties activeren.
Je energie in beweging zetten kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld je flink uitrekken terwijl je nog in bed ligt, of cirkeltjes draaien met je enkels. Zelf vind ik het heerlijk om de dag te starten met wat push-ups en een stukje hardlopen. Maar ook een ademhalingsoefening of wat yoga-bewegingen kunnen prima werken. Wat bij jou en je situatie past.
Je positieve emoties kun je activeren, door bijvoorbeeld aan iets te denken wat je geweldig vindt. Dit heeft als gevolg, dat die mindset meegaat naar de volgende activiteit van de dag, bijvoorbeeld je ontbijt en daarna je autorit. Waardoor je de kans vergroot dat je dag leuker en positiever wordt.
En als je je leven helemaal tot een feest wilt om leren buigen, is er nog een extra stap: 3) visualiseer hoe je dag soepel en makkelijk zal verlopen. Sluit je ogen en haal je voor de geest dat het ontbijt met je kinderen gezellig is, dat je rit met de auto naar je werk soepeltjes verloopt, stoplichten springen op groen, er is geen file, je collega groet je vrolijk met een kop koffie. Als je zo een minuutje of wat pakt voordat de drukte van de dag start, begin je met een optimale start.
Natuurlijk merk je hier de eerste dag nog helemaal niets van. En ook de tweede nog niet. Maar als je structureel je dagen met deze 2 of 3 dingen start, zul je zien dat je over de gehele linie lekkerder in je vel gaat zitten en meer plezier hebt in het leven. En dat maakt het je bed uit komen een stuk gemakkelijker! De dag in met een lach!
Lees meer »
Juli 2021

Gewoontes voor gezondheid en balans, deel 4

Pluk de dag. Nee, maar echt, serieus. Gisteren was ik bij een condoleance. Er was ruimte voor verdriet, maar we hebben ook gelachen en van het heerlijke weer genoten. Samenzijn met dierbaren. Aan een half woord genoeg hebben. En ik realiseerde me ten volle hoe bijzonder het leven is. Hoe bijzonder het is wat er allemaal werkt in je lichaam. Hoe bijzonder de band tussen familieleden is. Zulke intense emoties ervaren en er laten zijn. Pluk de dag mensen, en geniet met volle teugen. Ook als het tegenzit.

Lees meer »

Vakantie sluiting

In verband met vakantie zal de praktijk van Levenskracht massage-therapie en acupunctuur gesloten zijn van maandag 26 juli tot en met vrijdag 13 augustus. Ik ga dan heerlijk genieten van wat rust en de natuur. Ik wens iedereen een heerlijke zomer toe en hoop je weer te zien in de praktijk vanaf half augustus. Tot dan!

Lees meer »
Juni 2021

Praktijkvoorbeeld: hernia

In maart strompelde een man mijn praktijk binnen. Hij had een flinke hernia in zijn onderrug, zei de neuroloog waar hij onder behandeling was. De pijn was verschrikkelijk. ‘S nachts werd hij er wakker van en hij kon bijna niet liggen, staan of zitten. Of ik wat aan de pijnklachten kon verbeteren?
De eerste keer in mijn praktijk was het met al die pijn niet zo makkelijk was om een houding op de behandeltafel te vinden die draaglijk was, en waarbij ik met mijn acupunctuurnaalden en massagegrepen aan de slag kon. Maar het lukte. Aan de zijkant van het bovenbeen zat een enorme verkramping in de spieren die voelde als een blok beton. Als we iets wilden bereiken, dan moest daar een duidelijke versoepeling in komen. Het duurde een aantal behandelingen voordat het blok beton echt zachter werd. Helaas nam de pijn nog niet zo af. Hij meldde dat hij in overleg met de neuroloog nu aan de morfine was en dat een operatie onafwendbaar leek. Als tussenstap stond een pijnbehandeling gepland waarbij de zenuw die de pijnklachten gaf zou worden geblokkeerd.
Tot ik half mei een verrassende bericht kreeg: de pijn was voor een groot deel weg. Meneer sliep weer hele nachten door. De pijnbehandeling was afgezegd en ook de operatie was niet meer in het zicht. Hoera! Want als de pijn weg is, dan ga je natuurlijker bewegen en is er ruimte voor herstel. Het advies dat ik hem gaf om met een oefentherapeut aan ‘goed bewegen’ te werken volgde hij op. En zo werkt hij actief aan zijn herstel en zit hij weer in de spiraal omhoog. De tijd tussen de behandelingen maken we nu langer. Hij vindt de behandelingen prettig en waardevol en is ontzettend blij met het resultaat. En daar word ik dan weer heel blij van!

Lees meer »