Loslaten

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 12:15
levenseinde massage / palliatieve massage

Daar zitten we, met zijn drieën. Een wonderschoon, open, kwetsbaar, intiem moment. De liefde hangt voelbaar in de kamer. Ze houden elkaars handen vast, we houden elkaar vast, zo rondom dat bed in de huiskamer. Hij zegt dat hij er klaar voor is, niet meer bang voor het sterven dat komen gaat. Dat raakt zijn partner. Het voelt bijna of ik teveel ben, en toch ben ik er deel van, in dit slotstuk van de massage die ik hem zojuist gegeven heb. Wat een voorrecht.

 

Twee dagen ervoor is dat nog anders. Hij weet niet hoe dit leven los te laten, hij geniet er zo van. Hij heeft angst voor wat er ‘hierna’ is. Zijn gedachten zijn zo druk. Een goede vriendin, die klant in mijn praktijk is, vraagt me of ik kan komen om even ‘lief te aaien’. Een uur ben ik met hem samen, vreemden voor elkaar, en we maken echt contact. We maken contact door over het einde en wat daarna dan te spreken, filosoferend bijna. We maken fysiek contact, met heel zachte aanraking. Hij kan daardoor weer echt in verbinding komen met zijn lijf, zijn o zo zieke lijf. En daardoor naast de pijn ook het fijne gevoel weer ervaren echt met zichzelf in contact te zijn.

Er valt een rust over hem heen. Het hoofd, de gedachten worden rustig. Met kleine schokjes ontlaadt er spanning uit het lichaam. Dat is loslaten. Het voelt als in een warm bad stappen. Accepteren en vertrouwen dat je aankunt wat er op je pad komt. Vertrouwen dat de mensen die je achterlaat het enorme verlies kunnen dragen. Vertrouwen dat er verbinding is en blijft. Die massage was de hemel, zo beschrijft hij het later.

 

Een derde keer mag ik nog komen masseren. Ik merk in de aanraking dat hij aan het terug trekken is. Niet lang daarna is hij heen gegaan, omringd met mensen die van hem houden.

 

Dat ik van dit afscheidsproces onderdeel mocht uitmaken raakt mij nog steeds. En hoewel het inmiddels alweer even geleden is, kan ik wat er gebeurde bijna niet in woorden vatten. Woorden, hoe krachtig soms ook, schieten dikwijls te kort. Echt contact ervaren, kunnen zijn met wat er is, dat is met geen pen te beschrijven, dat voel je.

 

Ben jij of ken jij iemand die in de laatste fase van het leven zit en daarbij ondersteuning kan gebruiken? Of wil je ook (weer) ervaren hoe het is om echt in contact te komen met jezelf, met alles wat er is in je leven? Ik nodig je uit om contact op te nemen. Je bent welkom in mijn praktijk in Apeldoorn, indien nodig kom ik op locatie (Apeldoorn en omgeving).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.