Verantwoordelijkheid

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 13:45

Wat had ik vanmorgen een fijn gesprek met een klant. We zijn beiden dol op lezen en wisselen boekentips uit. Ze vertelde dat ze tegenwoordig zo graag in het engels leest (ik ook!). En dat sommige woorden in die taal zoveel beter zeggen wat er bedoeld wordt.

Zo had ze in het verleden een leerzaam traject gedaan bij een andere therapeut, die haar vroeg of ze zich verantwoordelijk voelde voor haar eigen emoties. Het ging dan met name om dingen die haar mateloos irriteerden. Haar eerste reactie was: nou nee, het zijn die anderen die mij geïrriteerd maken. Maar vervolgens kwam de vraag: bij wie moet ik dan zijn voor de verantwoordelijkheid voor jouw emoties?

En dat is natuurlijk een wezenlijke vraag. Als jij geïrriteerd bent, dan ben jij ook degene die daar verantwoordelijk voor is.

In het engels geeft het woord ‘responsibility’ het prachtig weer: ‘response’-‘ability’,  oftewel de vaardigheid van je reactie, of misschien nog mooier: de vaardigheid om je reactie te kiezen. Niet altijd makkelijk, maar wel te leren. De emotie mag er zijn en daarnaast hebben we ieder de verantwoordelijkheid wat we daarmee doen en welk gedrag we vertonen. Fijn zulke gesprekken met klanten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.