Gewoonte/routine en uit je comfortzone!

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 10:19

Wat zit een lichaam toch magnifiek in elkaar. Neem nou je hersens. Honderdduizenden verbindingen tussen cellen die met elkaar communiceren. Iedere cel heeft meerdere verbindingen met andere cellen. En alles wat je doet of denkt gaat volgens een specifiek pad door die neurale paden. Als je iets vaak hetzelfde doet of denkt, dan wordt dat neurale pad steeds steviger. En andere paden kwijnen weg omdat je daar niets mee doet. Van deze eigenschap van je hersenen kun je mooi gebruik maken. Bouw een routine in voor de dingen die je graag zonder al te veel moeite doet. En vervolgens varieer je daarin, zodat het niet een te star pad wordt.

 

Af en toe eens flink uit de comfortzone activeert volledig nieuwe paden in je hersenen. Dat is vaak ontzettend spannend en dat voelt vreemd. Dat komt omdat ieder neuraal pad zo zijn gevolgen heeft voor de hormonen en neurotransmitters en dus de chemische samenstelling in je lichaam. En we zijn nu eenmaal gewend aan een bepaalde samenstelling, omdat we veel op de automatische piloot doen. En dat is de reden dat we vaak snel weer stoppen met nieuw gedrag, want als het zo ongemakkelijk en vreemd voelt, dan zal het wel niet goed zijn, toch? Nee hoor, het is gewoon even wennen. Je legt een nieuw neuraal paadje aan. Zo’n heel klein bospaadje. Naast de bestaande neurale snelwegen. Dat bospaadje verdwijnt heel snel weer, tenzij je het minimaal 30 dagen achtereen bewandelt. Dan kan het langzaam uitgroeien tot een breder pad, wat al wat comfortabeler voelt. Dus wil een je vaste gewoonte echt veranderen, moet je even volharden.

 

Kun je wat hulp gebruiken om je vaste patronen te ontdekken en niet-behulpzame gewoontes om te zetten naar patronen die je juist vooruit helpen? Neem contact met me op voor een oriënterend gesprek hoe Levenskracht massage-therapie & acupuntuur je kan helpen.

____________________________________________________________________________

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.