Praktijkvoorbeeld: hernia

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 11:30

In maart strompelde een man mijn praktijk binnen. Hij had een flinke hernia in zijn onderrug, zei de neuroloog waar hij onder behandeling was. De pijn was verschrikkelijk. ‘S nachts werd hij er wakker van en hij kon bijna niet liggen, staan of zitten. Of ik wat aan de pijnklachten kon verbeteren?
De eerste keer in mijn praktijk was het met al die pijn niet zo makkelijk was om een houding op de behandeltafel te vinden die draaglijk was, en waarbij ik met mijn acupunctuurnaalden en massagegrepen aan de slag kon. Maar het lukte. Aan de zijkant van het bovenbeen zat een enorme verkramping in de spieren die voelde als een blok beton. Als we iets wilden bereiken, dan moest daar een duidelijke versoepeling in komen. Het duurde een aantal behandelingen voordat het blok beton echt zachter werd. Helaas nam de pijn nog niet zo af. Hij meldde dat hij in overleg met de neuroloog nu aan de morfine was en dat een operatie onafwendbaar leek. Als tussenstap stond een pijnbehandeling gepland waarbij de zenuw die de pijnklachten gaf zou worden geblokkeerd.
Tot ik half mei een verrassende bericht kreeg: de pijn was voor een groot deel weg. Meneer sliep weer hele nachten door. De pijnbehandeling was afgezegd en ook de operatie was niet meer in het zicht. Hoera! Want als de pijn weg is, dan ga je natuurlijker bewegen en is er ruimte voor herstel. Het advies dat ik hem gaf om met een oefentherapeut aan ‘goed bewegen’ te werken volgde hij op. En zo werkt hij actief aan zijn herstel en zit hij weer in de spiraal omhoog. De tijd tussen de behandelingen maken we nu langer. Hij vindt de behandelingen prettig en waardevol en is ontzettend blij met het resultaat. En daar word ik dan weer heel blij van!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.