tong- en pols diagnose, waarom eigenlijk?

Gepubliceerd op 14 januari 2019 om 13:41

Therapeutische massages start ik steevast met de vraag of ik de tong mag bekijken en beide polsen mag voelen. Mijn klanten zijn dat inmiddels gewend, maar toch krijg ik regelmatig de vraag: waarom eigenlijk?

Het antwoord is eenvoudig: omdat ik daaruit relevante informatie over de actuele gezondheidssituatie kan halen. Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden dat als je naar de huisarts ging, die met een spatel je tong zichtbaar maakte en 'zeg eens aaaaaa....' zei. Ook het voelen van de pols was heel gewoon bij de huisarts. Inmiddels is dat wat in de vergetelheid geraakt, mede door de inkorting van de tijd die een huisarts aan een patiënt mag besteden. 

Wat valt er dan zoal aan een tong te zien? Een bleke tong kan wijzen op interne kou of misschien zelfs bloedarmoede. Heb je tandindrukken op de rand van je tong? Kans is groot dat je dan erg moe bent. Is het puntje van je tong opvallend rood? Dan spelen er waarschijnlijk emotionele zaken. Al deze informatie helpt mij om de best passende massage te geven die je lichaam weer in balans kan brengen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.